“Performans”; bireylerin belirli bir görev ya da faaliyet üzerindeki başarı düzeylerini ifade etmekle birlikte iş dünyasında, sporda ve eğitimde sıkça kullanılan bir kavramdır. Performansın değerlendirilmesi; bireylerin yeteneklerini, bilgi ve becerilerini ne ölçüde kullandıklarının bir göstergesi olarak kabul edilir. Bu bağlamda performansın sadece fiziksel yetenekler ve bilgi birikimiyle sınırlı olmadığını, aynı zamanda psikolojik faktörlerin de süreçte önemli bir rol oynadığını belirtmek gerekir. Psikolojik faktörler arasında; motivasyon, öz yeterlilik, stres yönetimi, başarı yönelimi gibi hususlar yer alır. Etkenlerin her biri, kişilerin performansını farklı şekillerde etkileme gücüne sahiptir.
Psikolojik Faktörlerin Performansa Etkisi Nelerdir?
Performans, bireyin ve işin özellikleriyle hizalanmış hedeflere göre izlenir ve bireylerin çalışma tarzından büyük ölçüde etkilenir. Bu bağlamda psikolojik faktörlerin bireylerin performansı üzerindeki etkisi, kişilik özellikleri temelinde incelendiğinde çok yönlü bir yapıya sahiptir.
Etkenler hem değerlendirilenin, hem de değerlendirenin kişilik özelliklerine bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkar ve performansı çeşitli açılardan etkiler. Aşağıda bu dinamikler daha ayrıntılı ele alınmıştır.
Performansı Değerlendirilen Bireyin Kişilik Özellikleri
Bireyin kurum kültürüne uyumu, işini yaparken karşılaştığı kaynak eksiklikleri, iş rolünün belirsizliği veya ekip içindeki diğer bireylerden gördüğü sosyal destek gibi önemli faktörler de performansını etkiler. Bununla birlikte Baltaş Grubu’nda yaptığımız ölçüm çalışmaları, bireyin karşılaştığı bu ve benzeri durumları nasıl yöneteceği ile ilgili kişiliğin önemli bir belirleyici olduğunu ortaya koyuyor. Değerlendirilen kişinin performansına etki eden bazı kişilik özellikleri şöyledir:
Performansı Değerlendiren Bireyin Kişilik Özellikleri
Herhangi bir bireyin başarısı üzerinde karar verme yetisine sahip olan kişinin öncelikle “Performans değerlendirme nedir ve adil bir şekilde nasıl gerçekleştirilir?” sorularına yanıt bulması gerekir. Adil ve tarafsız bir şekilde değerlendirme yapmak, bir kişinin katkısını ölçme hususunda büyük bir önem arz eder. Eğer yönetici, başarısını değerlendirdiği ekip üyesinin üzerinde bir baskı kuruyorsa her iki tarafı da memnun etmeyen sonuçların ortaya çıkması muhtemeldir. Buna ek olarak değerlendiren bireyin kişilik özellikleri, karşısındaki kişinin duygusal ihtiyaçları ve iş hedeflerini dengelemek konusunda belirleyicidir. Değerlendiren kişinin performans yönetimine etki eden bazı kişilik özellikleri şöyledir:
Motivasyon ve Performans İlişkisi
Motivasyon, bireyin belirli bir hedefe ulaşmak için gösterdiği çabanın ana itici gücüdür. Çalışanların performansını doğrudan etkileyen husus, verimlilik ve sürdürülebilir bir başarı açısından son derece önemlidir. Yüksek motivasyon, kişinin işine olan bağlılığını artırır, daha fazla sorumluluk almasını sağlar ve hedeflerine ulaşma konusunda daha kararlı olmasına yardımcı olur.
Performans ise belirli bir sürede gerçekleştirilen iş miktarı ve kalitesidir. Motivasyon ile performans arasında denge kurmak, bireylerin verimliliğini artırmanın ilk kuralıdır. Motivasyonu yüksek olan bireyler, görevlerini daha nitelikli bir şekilde yerine getirirler. Örneğin; takdir edilmek, kişilerin daha iyi performans göstermelerine katkıda bulunur. Dolayısıyla motive olmuş bir çalışan hem kariyerinde hem de çalıştığı kurumun başarısında önemli bir rol oynar.
Motivasyonun psikolojik dinamikleri üzerine daha derin bilgi edinmek için Baltaş Grubu yayını olan Kaynak’ın 2015 yılında çıkan Motivasyon: Güncel Yaklaşımlar dergisine https://kaynakbaltas.com/dergiler/motivasyon/ adresi üzerinden erişebilirsiniz.
Baltaş Grubu tarafından geliştirilen Personova hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Göksu Evleri Sıraselvi
sok. 34815
Anadoluhisarı / Beykoz / İstanbul