Girişimcilik: Başarıya Giden Yolda Öne Çıkan Nitelikler

Kişilik Özelliklerinin Hedeflerdeki Etkisi

Alvin Toffler’in söylediği gibi: “21. yüzyılın cahilleri, okuma yazma bilmeyenler değil; öğrenmeyen, öğrendiği yanlışlardan vazgeçmeyen ve yeniden öğrenmeyenler olacak.” Eğer ki yaşadığımız çağa bakacak olursak; her kim çok başarılı olduysa bunu bazı kişilik özelliklerine, azmine ve gayretine borçludur. Örneğin; Elon Musk, Jeff Bezos, Warren Buffet gibi kişilerin nasıl başarılı olduğunu anlamaya çalışacak olursak, bazı yönlerini vurgulamamız gerekir. Elon Musk denilince herkes başarılarından bahseder; Spacex, Tesla, PayPal gibi. Bu projeler yenilikçilik özelliğine hizmet eden, sürekli olarak yeni fikirler üreten ve mevcut sistemleri geliştiren bir zihnin ürünüdür. Ancak kendi de itiraf ettiği üzere 2008 yılında iflas etmek üzereymiş. Elinde belli bir bütçesi kalmış ve şirketlerine bu bütçeyi yayması gerekmiş (BBC NEWS, 2018). Denemek, doğru işler yapmak ve doğru sonuçlar almak için denememekten daha iyidir. Jeff Bezos, çevrimiçi ürünler satma potansiyelini fark etmiştir. (Marketing Türkiye, 2018). 1994 yılında DE Shaw’dan (Wall Street yatırım bankası) ayrılarak bir çevrimiçi kitap sitesi açıp internet dünyasına girmiştir (Marketing Türkiye, 2018). Jeff Bezos'un, güvenli bir yatırım bankacılığı kariyerini bırakıp Amazon'u kurma kararı, risk alma cesareti açısından güzel bir örnektir. Warren Buffet’ın yaşam öyküsü de çok ilginçtir. İlk ticari girişimini Coca-Cola şişeleri, haftalık dergiler ve sakız satarak yapmıştır. 14 yaşındayken babasına ait bir çiftliğe yatırım yapmış ve biriktirdiği 1200 dolarla kiracı çiftçilerin işlettiği 40 dönümlük bir çiftliği satın almıştır (Accesland.Live, 2024). Warren Buffet'ın küçük yaşlarda ticarete atılması ve sabırla biriktirdiği parayı yatırım yaparak büyütmesi, azim ve karar verdiği konuda gayreti sürdürme özelliğinin ne kadar önemli olduğunu gösterir. Bu insanların ortak görülen bir yönü de çağı yakalamalarıdır. Dünya genelinde insanların ihtiyacı olan ürün veya hizmet nedir, sorusunu kendilerine sormaları, resmin bütününe bakmaya imkan veren kritik bir sorudur.


Tüm bu özelliklerin ilişkili olduğu bir diğer özellik de belirsizlik toleransı olarak öne çıkar. Şöyle ki, eğer bir kişi belirsizliğe tahammül edemiyorsa başına gelecekleri sürekli bilmek ister ancak girişimcilikte böyle bir imkân yoktur. Girişimci yeni bir ürün ortaya koymalı veya topluluklara yeni bir hizmet sağlamalıdır. Bu yenilikçilik özelliği gereğince keşfedilmemiş olana ve bilinmeyenin riskini alma açısından değerlidir. Girişimci azim ve kararlılıkla belirsizlik içinde yol alırken elinde sahip olduğu en önemli varlığa, engelleri aşarak başarabileceğine duyduğu inançla ilerler. Bu yolculukta her bir toplumun en küçük ölçekte kendine has kültürel özelliklerini bilmeli ancak bununla yetinmemeli, asıl olarak resmin bütününe bakabilmelidir.


Baltaş Grubu’nda farklı sektörlerin öncü kurumlarıyla bir araya geldiğimiz çalışmalarda, bireysel ve kurum içi girişimcilik projelerinin gerek yatırımların, gerekse kurumsal yönetim süreçlerinin önemli odaklarından birini oluşturduğunu görüyoruz. Geleceğin dünyasında başarılı olmak isteyen her girişimci adayının kişilik özellikleri açısından kendini değerlendirmesi ve gelişim için yol haritası çizmesi beklenir. Daha kapsamlı bilgi edinmek için girişimcilik kavramını ele almada girişimci davrandığımız, bireysel ve kurumsal boyutlarıyla incelediğimiz Baltaş Grubu yayını olan Kaynak’ın 2012 yılında çıkan Kurumsal Girişimcilik dergisine https://kaynakbaltas.com/dergiler/kurumsal-girisimcilik/ adresi üzerinden erişebilirsiniz.


Kaynakça

Accesland.Live, (2024). Warren Buffet’ın başarılı hayatı 27.06.2024 tarihinde https://blog.accessland.live/warren-buffetin-basarili-hayati/ web adresinden erişildi.


BBC NEWS, (2018). Elon Musk: 2008’de iflasın eşiğinden döndüm 27.06.2024 tarihinde https://www.bbc.com/turkce/haberler-43367368 web adresinden erişildi.


Bozkurt, Ö. (2007). Girişimcilik eğiliminde kişilik özelliklerinin önemi. Girişimcilik ve kalkınma dergisi, 1(2), 93-111.


Marketing Türkiye, (2018). Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un ilham veren hikayesi 18.07.2024 tarihinde https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/amazon-kurucusu-jeff-bezos-hayat-hikayesi/ web adresinden erişildi.


Önceki Makale Sonraki Makale

Baltaş Personova ile Hemen Tanışın

Baltaş Grubu tarafından geliştirilen Personova hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Telefon

+90 (216) 465 04 40

Adres

Göksu Evleri Sıraselvi sok. 34815
Anadoluhisarı / Beykoz / İstanbul

Form Sayfası
Kurumsal  Demo  Talep Edin

Personova’yı işe alım ve yükseltme süreçlerinde denemek için lütfen aşağıya bilgilerinizi girin. Demo için sizinle telefon ve eposta adresiniz üzerinden iletişime geçeceğiz.