“Duygusal çeviklik”; hayatın zor ve değişken olan doğasına duygusal olarak uyum sağlama yeteneğidir. Duygusal anlamda çevik olmak, zorluklarla karşılaşıldığında olumsuz duyguları dengeleyerek karşılaşılan durumla sağlıklı ve hızlı bir şekilde başa çıkabilmeyi beraberinde getirir. Bu bağlamda çevik olabilmenin ilk adımı, duygularınızın farkında olmaktır.
Duygu dünyanızı daha iyi tanıyarak ve hangi durumlara nasıl tepkiler verdiğinizi gözlemleyerek işe başlayabilirsiniz. Daha sonrasında ise olumsuz duygularla başa çıkmak için olumlu düşünme pratiği yapabilir ve olumlu bir bakış açısıyla zorluklara yaklaşmayı deneyebilirsiniz.
4 Adımda Duygusal Çevikliği Geliştirmenin Yolları
Duygusal çeviklik becerisini geliştirme süreci dört adımla ele alınabilir. Aşağıda duygusal çeviklik geliştirmenize katkıda bulunacak bu dört adım verilmiştir:
Düşünme Örüntünüzün Farkına Varmalısınız
Baltaş seminerlerindeki uygulamalarda en zorlanılan konunun ilk adım olduğunu görüyoruz. Birinci adım bireylerin düşünce örüntülerinin farkına varmasıdır. Kişinin kendine yoğunlaşması, objektif analiz yapabilmesi ve bunun üzerinde çalışacak cesareti bulmasıyla başlar. Düşüncenin harekete geçirdiği duygu ve davranış kalıplarının gözlemlenmesi, kişinin düşünce süreçlerini ve meydana gelen süreçlerin duygu ve davranışlarını nasıl etkilediğini anlamasına destek olur.
Duygu ve Düşüncelerinize Mesafe Koymalısınız
İkinci adımda duygu ve düşünceler arasında mesafe oluşturma becerisi kazanılması yer alır. Yargıların oltasına takılmadan düşüncelere mesafe koyabilme; tepkilerin hızını kontrol etmeye ve duygusal olarak zorlayıcı durumlara daha objektif bir şekilde bakabilmeye imkan verir.
Duygusal Deneyimlerinizi Koşulsuz Bir Şekilde Kabul Etmelisiniz
Üçüncü adım, düşünce ve duyguları deneyimlemeye açık olmaktır. Duygu ve düşüncelere merakla yaklaşmak, duygusal deneyimlerin kabul edilmesini, koşulsuz bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. Bireyler, duygularıyla daha samimi ve açık bir ilişki kurarak çevikliklerini bir üst seviyeye taşıyabilir.
Değerleriniz Çerçevesinde Hareket Etmelisiniz
Son adım ise değerler temelinde seçimler yapmaktır. Hayat kararlarınızda anlık ihtiyaçlara değil, kendi önceliklerinize dayalı olarak tepkilerinizi yönlendirmek ve olumlu davranış değişikliklerini benimsemek, değerleriniz çerçevesinde seçim yapmanıza yardımcı olur.
4 adımda duygusal çevikliğinizi geliştirerek kişisel ve profesyonel yaşamınızda daha sağlıklı ilişkiler kurabilir, stresle nitelikli bir şekilde başa çıkabilir ve refah düzeyinizi artırabilirsiniz.
Duygusal Çeviklik İçin Gereken Kişisel Özellikler
Duygusal olarak çevik olmak, bireylerin ani durumlarla karşılaştığında sakin kalma ve çözüm odaklı düşünme becerisini gösteren bir kriterdir. Duygusal çevikliğe ulaşabilmek için bazı kişilik özelliklerinin daha baskın olması gerekir. Aşağıda duygusal çevikliğe sahip olabilmek için öne çıkması gereken bazı kişilik özelliklerine yer verilmiştir:
Niyet ve değerlerinizle uyumlu bir şekilde yaşayabilmeniz için davranışlarınızı düzenlemek, duygusal olarak çevik olmanız konusunda size destek olacaktır. Bu konuda daha kapsamlı bilgi edinmek için Baltaş Grubu yayını olan Kaynak’ın 2018 yılında çıkan “Duygusal çeviklik dergisine https://kaynakbaltas.com/dergiler/duygusal-ceviklik/ adresi üzerinden erişebilirsiniz.
Baltaş Grubu tarafından geliştirilen Personova hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Göksu Evleri Sıraselvi
sok. 34815
Anadoluhisarı / Beykoz / İstanbul