Öz şefkat; bireyin kendi içsel dünyasıyla olan ilişkisinde, kendisine karşı duyarlılık ve kabul gösterme şeklidir. Bu kavram; kendini anlama, kabul etme, benlikle ilgili düşüncelere karşı merhametli olmayı ifade eder. Öz şefkat, olumsuz duygularla karşılaştığında veya hatalar yaptığında kendini eleştirmeden, suçlamadan, tam tersine kendine anlayışla yaklaşma becerisidir.
Öz şefkat kavramını oluşturan üç kritik unsurdan bahsedebiliriz. Bunlar; farkındalık, ortak insanlık bilinci ve öz nezakettir. Açıklamaları ise şu şekildedir:
İş hayatında öz şefkatli farkındalık, bireyin karşılaştığı zorluklar ve baskılar karşısında kendisine yönelik olumsuz yargılardan kaçınmasını sağlar. Öz şefkat bilinci yüksek bireyler, iş yaşamındaki hatalarını veya zorlukları aşma süreçlerini daha sağduyulu bir şekilde değerlendirirler. Bu yaklaşım; bireyin kendini eleştiriye kapalı bir zihin yapısından, sürekli gelişim ve öğrenmeye açık yapıya dönüştürmesine olanak tanır.
Şefkat sahibi bireyler, hata yapma korkusunu aşıp olası eleştirileri daha kolay yönetirler. Aynı zamanda iş ortamında bulundukları ekip içinde empati, güven ve duygusal dayanıklılık gibi kritik değerlerin yayılmasına katkıda bulunurlar.
İş yaşamında karşılaştığımız zorluklar hem fiziksel hem de duygusal olarak bizi etkileyebilir. Özellikle yoğun iş temposu, yüksek beklentiler ve sürekli değişen çalışma şartları altında öz şefkat uygulamaları önemli bir role sahiptir. Bunun sebebi; stresi azaltmak, motivasyonu artırmak ve daha dengeli bir çalışma hayatı sürdürebilmek gibi artılar kazandırmasıdır. Öz şefkat stratejileriyle iş yaşamındaki zorlukları aşmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları şu şekilde sıralanabilir:
Öncelikle kendi sınırlarınızı, güçlü yönlerinizi ve gelişim alanlarınızı tanımak önemlidir. Bu farkındalık kendinizi daha iyi anlamanıza ve davranışlarınızı daha etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır.
Zor zamanlarda olumlu ve destekleyici bir dil kullanmak kendimize uygulayacağımız en iyi şefkat dilidir. "Başaramayacağım" yerine "Deneyeceğim ve öğreneceğim" gibi olumlu ifadelerle kendinizi motive ettiğiniz takdirde konuya çözüm odaklı yaklaşırsınız.
Yoğun çalışma temposunda mola vermek, zihninizi dinlendirmenin ve enerjinizi yenilemenin pratik bir yoludur. Kısa molalar, odaklanmayı arttırır, stresi azaltıcı etki yaratır.
Herkes hata yapabilir. Önemli olan hatalardan ders çıkararak kendinizi suçlamaktan kaçınmaktır. Hatalarınızı bir öğrenme fırsatı olarak görün ve ilerlemeye devam edin. Bu şekilde öz şefkat duygunuzu geliştirmiş olursunuz.
Sürekli olarak mükemmeliyetçi olmak, sizi gereksiz stres altına sokabilir. Kendinize zaman zaman esneklik göstermeli ve mükemmeliyetçilikten olabildiğince uzak olmalısınız.
Düzenli egzersiz yapmak; stresi azaltmanın, zihinsel sağlığı iyileştirmenin ve öz saygımızı oluşturmamızın etkili bir yoludur. Haftada birkaç gün fiziksel aktiviteye zaman ayırarak kendinizi daha enerjik ve motive hissetmeniz mümkün olacaktır.
Meditasyon ve öz şefkatli farkındalık pratiği, zihninizi sakinleştirir; stresi azaltır, duygusal dengeyi korumanıza yardımcı olur. Günlük kısa meditasyon oturumlarıyla zihninizi sakinleştirerek gün içerisinde iş yerinde yaşamış olduğunuz problemleri en aza indirebilirsiniz.
Baltaş Grubu tarafından geliştirilen Personova hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Göksu Evleri Sıraselvi
sok. 34815
Anadoluhisarı / Beykoz / İstanbul