Teknolojinin hızla geliştiği, rekabetin giderek arttığı teknoloji çağında, çalışanların inovatif yönlerini açığa çıkarmak oldukça önemlidir. Bu noktada işletmelerin dikkate alması gereken “İnovasyon nedir?” sorusuna; ürün, hizmet, organizasyon ve iş modellerinde gerçekleştirilen ve değer ortaya çıkaran farklılık veya iyileştirmelerdir, yanıtını verebiliriz. Yeni fikirleri değer yaratan çıktılara dönüştürmek için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini içeriğimizde görebilirsiniz.
“İnovasyon nedir?” konusu basit bir tabirle; kuruluş ya da işletmelerin başarılı bir rekabet süreci yönetmek ve kendilerini pazarda farklı bir yere konumlandırmak için fikirlerini ürün, hizmet ya da süreçlere dönüştürme sürecidir, şeklinde açıklanabilir. Bu bağlamda esas alınabilecek farklı inovasyon türleri vardır. Beş farklı kategoriye ayrılan türleri ise aşağıdaki gibidir:
Yukarıdaki maddeler, “İnovasyon nedir?” sorusunun birer yanıtı olmakla birlikte bu konu, çok daha kapsamlıdır. İçeriğimizin devamında teknoloji çağında çalışanların inovatif yönlerini ortaya çıkarmakla ilgili merak ettiğiniz diğer sorulara yanıt bulabilirsiniz.
İnovasyon, tek bir zihnin üretebileceği fikirlerden çok daha fazlasıdır. Ürün, hizmet ya da organizasyonları geliştirmek için çok yönlü düşünmek gerekir. Bununla birlikte ekip çalışmaları yapmak, süreci en iyi şekilde ele almak açısından oldukça önemlidir. İşletmeler, çalışanlarının inovatif yönlerini açığa çıkararak yaratıcı fikirlerinden yararlanabilir ve çağın gerektirdiği yeniliklere kısa sürede uyum sağlayabilir. Bu anlamda bir işletmenin yapması gereken temel çalışmalar aşağıdaki gibidir:
Çalışanların fikirlerini özgürce paylaşabilecekleri, eleştirilere açık bir kurum iklimi oluşturmak oldukça önemlidir. Farklı yaş gruplarının veya deneyimi olmayanların da fikirlerine kulak vermek gerekir. Böylece ekip liderlerinin ya da yöneticilerin henüz fark etmediği gelişmelerden haberdar olması da mümkün olur. Çalışanlarınızın fikirlerine değer verdiğinizi göstermeniz, önerilerini yeterli bulmasanız dahi şevklerini kırmamanız, açık iletişim ortamı sağlamak açısından mühimdir. Belirli aralıklarla toplantılar yapmak, şirkette alınan kararlar öncesinde her bir çalışana fikrini sormak, inovatif yönlerinin açığa çıkmasını sağlayacaktır.
Çalışanların ürettiği fikirler için geri bildirimlerde bulunmak, düşüncelerine önem verdiğinizi göstermenin en iyi yoludur. Olumlu dönüşler üretkenliklerini artırsa da olumsuz eleştiriler de yapmanız gerekir. Ancak bunu yaparken fikrinin neden uygulanmadığı, bu konuda kendini nasıl geliştirebileceği, daha farklı nasıl düşünebileceği gibi yapıcı bir dönüş yapmak daha olumlu etki bırakacaktır.
Atölye, seminer ve eğitim programları, çalışanların birikimini artırmak açısından önemli bir yere sahiptir. Aldıkları eğitimler sonucunda kendi inovatif fikirlerini sunmaktan keyif alacakları gibi sürecin olumlu etkilerini kısa vadede görmeleri mümkündür.
Kurumsal hayatta iş bölümleri profesyonel bir şekilde ayrılsa da çalışanların yeni görevler üstlenmeleri, monotonluktan uzaklaşmaları açısından önemli bir adımdır. Özellikle inovatif yönlerini ortaya çıkaracak görev ve etkinliklerle daha verimli bir iş süreci geçirmelerine imkan tanıyabilirsiniz.
Çalışanlarınızın inovatif fikirlerine önem verdiğinizi göstermek adına ödüllendirmeler yapmanız da mümkündür. Kurumsal hediyelerle birlikte birikimlerine katkı sağlayacak destekler sunmanız hem işletmeniz, hem de çalışanlarınız için oldukça avantajlı olacaktır.
Baltaş Grubu tarafından geliştirilen Personova hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Göksu Evleri Sıraselvi
sok. 34815
Anadoluhisarı / Beykoz / İstanbul